کمبود ویتامین k
کمبود این ویتامین ممکن است هر گروه سنی را درگیر کند اما اغلب در نوزادان رخ می دهد. نوزادان مبتلا به کمبود این ویتامین در خطر بیماری های خونریزی دهنده ی بدو تولد هستند.
نوزادان در بدو تولد، به صورت معمول جهت پیشگیری از این خطر، ویتامین k دریافت می نمایند. کمبود این ویتامین در افراد عادی بسیار بعید است زیرا علاوه بر وجود آن در منابع غذایی، باکتری های روده نیز می توانند آن را تولید کنند. گاهی اوقات مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ها می تواند با کشتن باکتری های مفید روده، منجر به کمبود خفیف این ویتامین گردد.کمبود این ویتامین می تواند منجر به خونریزی شدید با شروع از بینی و لثه شود.
ویتامین k در سلامت استخوان ها نقش به سزایی دارد. افراد دارای سطح ویتامین کای بالاتر، تراکم استخوان بالاتری دارند؛ در حالی که افراد مبتلا به پوکی استخوان، سطح پایین تری از این ویتامین را دارا می باشند. بر اساس برخی مطالعات، سطح پایین این ویتامین در بدن با خطر بالاتر آرتروز همراه بوده است. همچنین این ویتامین باعث کاهش خطر شکستگی استخوان به خصوص در خانم های یائسه می شود. البته برخی مطالعات تاثیر این ویتامین بر روی تراکم استخوان را رد کرده اند.
مسمومیت با ویتامین k
مسمومیت با این ویتامین اغلب در ارتباط با تزریقات فرم صناعی ویتامین k3 می باشد و به همین جهت از این فرم، جهت درمان کمبود ویتامین k استفاده نمی شود.اندازه گیری ویتامین k نامعمول بوده اما اگر کمبود آن در بیماری با خونریزی شدید یا غیرمنتظره مظنون است، PT اصلی ترین تست آزمایشگاهی است که انجام آن ضرورت می یابد؛ به طوری که در صورت طولانی شدن PT، اغلب ویتامین k تجویز می شود. بر اساس بیانیه ی سازمان غذا و تغذیه، هیچ عارضه ی جانبی در اثر مصرف ویتامین k موجود در غذاها یا مکمل ها گزارش نشده است.
بد نیست بدانیم افراد مبتلا به بیماری فاویسم و نیز بیماران تحت درمان با وارفارین باید از مصرف ویتامین k اجتناب نمایند.
چه داروهایی ممکن است موجب کمبود ویتامین k شود؟
بیماری هایی که ممکن است باعث کمبود ویتامین K شوند
منبع: جدول مواد غذایی حاوی ویتامین k